Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Bekijk eerst of het antwoord hier tussen staat.
Anders kun je altijd contact met ons opnemen.

  • Hoe kan ik de kuikens op het dak helpen?

    Jongen gaan eerder het dak af als het er te warm en droog is en er geen beschutting is. Wat kan helpen is het plaatsen van een bak met water op het dak en die geregeld bijvullen. Daarnaast is het goed om iets op het dak te plaatsen waar de jongen onder kunnen kruipen, zoals een pallet. Dit zorgt ervoor dat de jongen schaduw hebben en kunnen schuilen als er bijvoorbeeld een meeuw overkomt.

    Van afgelopen jaar hebben we geleerd dat de jongen vaak langer op het dak blijven als de situatie er gunstiger is. Hoe groter ze zijn hoe meer kans dat ze de val overleven aangezien ze de val met hun vleugels al wat kunnen opvangen.

    Verder kunt u open regenafvoeren afdekken met een boldraadrooster/kraaienkap of met een stuk gaas. Dit voorkomt dat de jongen erin verdwijnen.

  • Moet ik de scholekster jongen terug op het dak zetten?

    Scholekster jongen verlaten direct het nest en gaan de ouders achterna. Die roepen ze om ze mee te nemen naar het voedsel. Het nest wordt niet meer gebruikt als de eieren zijn uitgekomen. Het terugplaatsen van een jong op het dak heeft dan ook vaak geen zin. De kans is dan namelijk groot dat ze er direct weer af gaan, met een vernieuwde kans op letsel als gevolg. Wel kun je het dak gunstiger maken, zodat de kuikens er langer op blijven.

    De ouders houden contact met de jongen en zijn soms even afwezig, de jongen raken niet “verweesd”. Soms lopen ze een klein beetje mank als gevolg van de val, meestal herstelt het pootje vanzelf. Alleen als een vogel bijna niet meer kan lopen of een gebroken vleugel heeft, is het raadzaam de Dierenambulance te bellen. Houd je kat binnenshuis!

  • Hoe oud kan een scholekster worden?

    Scholeksters zijn langlevende vogels die maar liefst 46 jaar oud kunnen worden. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 16 jaar. 

  • Waar zijn de scholeksters in de winter?

    Tijdens de wintermaanden zijn ze vooral te vinden bij de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. Een klein deel brengt de winter door langs de kusten van Engeland, België en Frankrijk. 

  • Waarom pikken ze steeds tegen het raam?

    De vogel ziet zijn eigen spiegelbeeld en denkt dat het een ander is. Scholeksters zijn erg territoriaal en proberen de indringer te verjagen.

  • Waarom broeden scholeksters op daken?

    Scholeksters hebben een groot aanpassingsvermogen en komen als broedvogel voor langs de kust, op het boerenland en steeds vaker in steden. Door op daken te broeden zijn ze veilig voor roofdieren. Doordat ze zelf hun jongen voeren kunnen ze die met pendelvluchten van voedsel voorzien.

  • Zijn het steeds dezelfde scholekster die op het dak broeden?

    Waarschijnlijk wel. Scholeksterpaartjes zijn trouw aan elkaar en aan de broedplek. Omdat ze oud worden kunnen ze vele jaren achter elkaar dezelfde plek bezetten. Slechte broedresultaten kunnen uitdraaien op een “echtscheiding” ook kan er uiteraard een vogel sterven. Vaak wordt de plek dan ingenomen door een andere scholekster.

  • Waarom maken de scholeksters zoveel lawaai?

    Scholeksters besteden veel tijd aan de paarbinding en het verdedigen van het territorium tegen buurparen. Dit doen ze met een opvallende ceremonie waarbij ze veel kabaal maken.  Ook natuurlijke vijanden worden luidruchtig verjaagd. Scholeksters zijn ook ‘s nachts actief. 

Neem contact met ons op

Heb je een vraag? Bekijk eerst of het antwoord bij veelgestelde vragen staat.
Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op.

Volg ons op:

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.