Scholeksterpaspoort
- Naam: Scholekster
- Bijnaam: Bonte Piet
- Leeftijd: Maximaal 46 jaar
- Aantal eieren: 2 – 4
- Grootte: 39-44 cm, spanwijdte 72-83 cm
- Gewicht: 500 – 600 gram
- Geluid: Schel, hoog en vérdragend. Luidruchtig, “(te-)piet!”
- Voedsel: Regenwormen en emelten
- Traditionele woonplaats: Kwelder en weilanden
- Nieuwe woonplaats: Stad
- Broedseizoen: Maart-juli
De scholekster is een makkelijk te herkennen vogel. Hij is zwart met wit, heeft roze poten en een lange oranjerode snavel. Je kent hem misschien van de weilanden of de Waddenzee, maar steeds vaker komt hij ook in de stad voor. In de lente en in de zomer is hij door heel Nederland te zien. Tijdens de rest van het jaar trekken ze allemaal naar de kustgebieden. Daar kunnen ze ook in de winter genoeg eten vinden om de kou te doorstaan.
Hoe ziet een nest eruit?
Scholeksters houden het simpel bij het maken van nesten. De mannetjes maken ondiepe kuiltjes op het dak, die ze soms versieren met een paar stokjes, steentjes of ganzenkeuteltjes. Daar blijft het bij! Nadat het vrouwtje een mooi kuiltje heeft uitgekozen legt ze er tot wel vier eieren in. De eieren zijn net zo groot als kleine kippeneieren uit de winkel. Na 27 dagen broeden, ontstaan de eerste kleine barstjes in de eieren. Met een kleine verdikking op de snavel tikt het kuikentje het eitje steeds verder open en twee dagen later kruipt hij uit het ei. In tegenstelling tot veel andere vogels hebben de kuikens dan meteen al dons en gaan ze binnen een dag al aan de wandel.
De kuikens houden de ouders bezig
Nu wordt het erg druk voor de ouders. De jongen eten veel en kunnen zelf nog geen voedsel verzamelen. De ouders moeten dus niet alleen zelf genoeg eten, nee ze moeten ook de buikjes van hun snelgroeiende jongen vullen. Maar er is meer waar de ouders op moeten letten. De kuikens kunnen niet zomaar alleen gelaten worden, want er zijn roofdieren zoals katten en meeuwen die wel een jonge scholekster lusten. Zolang de kuikens nog niet kunnen vliegen, blijven ze een makkelijke prooi. Om de kuikens te waarschuwen en om roofdieren weg te jagen roepen de ouders tot het gevaar geweken is.
De wijde wereld in
Zodra de jongen kunnen vliegen en hun eigen voedsel kunnen vinden gaan ze op pad. De eerste jaren zijn ze nog herkenbaar aan een witte halsband. Als ze volwassen zijn gaan ze ook op zoek naar een partner en een plek om een nest te beginnen. Vaak keren ze terug naar de plek waar ze opgegroeid zijn. Nadat ze zich gevestigd hebben blijft hetzelfde paartje vaak jaren achtereen terugkomen naar precies dezelfde plek. En aangezien ze wel veertig jaar kunnen worden, zou het zomaar kunnen dat je al decennia dezelfde scholekster op je dak hebt.
Doe mee
Vul hier gegevens in van het nest bij jou in de buurt, door jouw antwoorden help je de Scholekster enorm! Het is voor het onderzoek erg nuttig om waarnemingen over het nest, de eieren en jongen te ontvangen.
We krijgen de beste resultaten als je de waarnemingen van eieren en/of jongen om de paar dagen wilt invullen. Dit kan eenvoudig door gebruik te maken van de nestcode die je ontvangt. Je hoeft de nestinformatie dan niet nog een keer in te vullen!
Je kunt ook de handen uit de mouwen steken en zelf aan de slag gaan. Kijk bij de tips om te zien wat je nu al kunt doen!
Ga naar het formulier TipsFACTSHEET SCHOLEKSTER
Alles wat je moet weten over Scholeksters in de stad vind je in deze factsheet (opent in nieuwe tab):
Factsheet Scholekster op het Dak